04.11.2013  13:05   

Стороженко подсказал ФИФА дисквалифицировать Арену-Львов (ФОТО)

Первый вице-президент Федерации футбола Украины Сергей Стороженко обращался с письмом в FIFA, в котором собственноручно предложил дисквалифицировать «Арену Львов».


// vartanmartan.ru
ФФУ сама предложила FIFA дисквалификацию Арены Львов

Это следует из документа, копия которого есть в распоряжении сайта «Футбол 24».

Во время процедуры дисциплинарного производства по поводу инцидентов во время матча между сборными Украины и Сан-Марино, который состоялся 6 сентября на «Арене Львов», Стороженко обратился в дисциплинарный комитет FIFA с просьбой наказать «Арену Львов». В письме от 17 сентября 2013 года в пункте 4 речь идет о следующем:

«С учетом возможности предотвращения любых проявлений дискриминации, которые могут нанести ущерб развитию всему украинскому футболу в духе соблюдения принципов взаимоуважения и fair-play, ФФУ также рассматривает возможность исключения стадиона из перечня спортивных сооружений, на которых разрешено проведение международных матчей. ФФУ также с пониманием отнесется к тому, что Дисциплинарный комитет FIFA поддержит решение ФФУ о дисквалификации стадиона «Арена Львов» на определенный срок, в частности, из соображений безопасности, как это предусмотрено ч. 3 ст. 66 Дисциплинарного кодекса FIFA».

Полный перевод документа


«Особисто Октавіанові Біволару,
Замісникові Генерального Секретаря Дисциплінарного Комітету

Шановні панове,

Ми отримали вашого листа, у якому йшлося про інциденти під час відбіркового матчу до Чемпіонату світу 2014 у Бразилії між Україною і Сан-Маріно, що відбувся 6 вересня 2013 року. Дякуємо вам та хочемо зазначити наступне:

1. Україна та українці – нація та країна, що найбільше пораждали від фашизму. Загальна кількість жертв, що їх зазнав Радянський Союз у Другій Світовій війні 1939-1946 рр. становить більш як 26.6 мільйонів осіб, і найбільша частка цих жертв припадає саме на населення України. Територія України була повністю окупована фашистськими загарбниками та впродовж тривалого часу перебувала під гнітом нацистського режиму. Практично кожна українська сім’я у цей жахливий час втратила когось із близьких, та не лише тих, хто йшов на фронт – гинули жінки, діти та старі. Саме територія України стала плацдармом для найжахливіших тортур, масового знищення громадян та намагання ліквідувати українську націю, як ту, що протистояла гітлеризму. Саме тому ми, українці, категорично не приймаємо жодні прояви расизму, фашизму, та будь-якої дискримінації загалом.

Однак усі вищезазначені трагічні події та їхні історичні передумови створили грунт для певних ідеологічних поглядів та преференцій. Зокрема, події 1939 року, коли територія теперішньої Західної України – Галичина – належала Польщі та Угорщині. Польща та жителі приналежного їй заходу України були проти приєднання до Радянського Союзу. Проте, із підписанням злочинного пакту Молотова-Ріббентропа, Галичину таки було приєднано до СРСР. Сьогодні світова спільнота засуджує цей пакт, а у деяких політичних кругах він завжди і розглядався не інакше, як окупація. Як результат усіх цих геополітичних подій на території сучасної Західної України сформувався ультраправий рух, діяльність якого завжди вирізнялася екстремістськими настроями.

Такі рухи зокрема були представлені українською дивізією «Галичина», керівництво та члени якої прагнули до від’єднання галицьких земель від Радянського Союзу за певного сприяння з боку нацистської Німеччини. Після капітуляції останньої у Другій Світовій війні, деякі представники ультраправих рухів продовжили військову боротьбу за відокремлення Галичини від СРСР. Таким чином, діяльність дивізії «Галичина», що у певній мірі була союзна із нацистським режимом, сьогодні отримала відлуння у поглядах радикальних українських угруповань, які є основою руху проти будь-якого зазіхання на українську незалежність.

Теперішні складні інтеграційні процеси в Україні, зокрема тривалі дебати щодо приєднання до Європейського Союзу та інших організацій, значно посилили реакційні настрої у Західній Україні. І часто результатом цього є не свідоме використання заборонених нацистських символів, жестів, а також вигукування відповідних гасел.

Попри усе вищезазначене, ми хочемо наголосити, що такі дії – всього лиш не свідоме копіювання історичних подій минулого та діяльності правих рухів, що колись існували в Україні. Через геополітичну спрамованість цих рухів, використовувані ними жести та символи рідикально налаштовані жителі Західної України помилково пов’язують із ідеологією патріотизму та незалежності. ФФУ – частина українського суспільства і повністю підтримує ідею незалежності та національної самоідентифікації, проте – лише у межах правових норм.

2. Федерація футболу України визнає, що у відбірковому матчі до Чемпіонату світу 2014 у Бразилії між Україною і Сан-Маріно, що відбувся 6 вересня 2013 року, мали місце наступні порушення з боку футбольних уболівальників:

6 хвилина – 2 бенгальські вогні
11 хвилина – 4 петарди та близько 7 бенгальських вогнів
27 хвилина – 3 петарди та 6 бенгальських вогнів
43 хвилина – одна петарда
50 хвилина – 3 петарди та 5 бенгальських вогнів
53 хвилина – 3 петарди, один фаєр та одна димова шашка
89 хвилина – близько 5 бенгальських вогнів
93 хвилина – одна петарда

Демонстрація нео-нацистських символів і банерів (банер 14-ї Дивізії СС «Галіція», банер ультраправої спамованості «На добраніч, ліві», футболка із написом «88», група із 20-25 людей, що вигукували нацистські привітання)

Федерація футболу України розуміє серйозність цих порушень і вважає застосування відповідного покараня необхідною мірою.

3. На вищезазначені порушення ФФУ відреагувала миттєво, надіславши запит у міліцію та до органів місцевої влади із проханням встановити особи порушників для застосування до них покарання у вигляді заборони відвідувати будь-які футбольні матчі в Україні мінімум на 2 роки. За сприяння ФІФА санкцію заплановано винести за межі України.

З огляду на важливість подальшого запобігання будь-яких проявів дискримінації, що можуть негативно вплинути на розвиток українського футболу у дусі взаємоповаги та дотримання законів фейр-плей, ФФУ розглядає можливість виключити стадіон у Львові зі списку спортивних локацій, які можуть приймати міжнародні матчі. ФФУ також сподівається, що Дисциплінарний Комітет ФІФА підтримає її рішення щодо дискваліфікації стадіону «Арена Львів» на встановлений період, зокрема у цілях безпеки, про що йдеться у Частині 3. 66 Дисциплінарного Кодексу ФІФА.

Поряд із цим, ФФУ не визнає факт расистських дії у бік гравця збірної України Едмара Галовського. Присутні у той день на матчі представники ФФУ можуть підтвердити, що на адресу Едмара не лунало жодних імітації мавп’ячих криків, про які згадував спостерігач FARE.

Про необгрунтованість, а відтак - неможливість цих обурливих дій свідчать наступні факти. Даний гравець вже давно є громадянином України. Впродовж майже 10 років він живе в Україні, одружений із громадянкою України та виховує двох дітей. Едмар - однин із улюбленців українських футбольних фанатів, про що свідчать численні матеріали у ЗМІ, а також чимала когорта палких прихильників Едмара по всій Україні.

Відтак, ми не погоджуємося із висновками FARE і вважаємо, що її представник міг неправильно розцінити наспівування та вигуки фанатів, а також певні їхні дії, що, очевидно, були лише частиною футбольної “кричалки” і ніяк не стосувалися Едмара.

6. Враховуючи високу соціальну та політичну активність у Західній Украхні, Федерація футболу України була свідома того, що існує значний ризик порушення дисципліни під час матчів. Відтак, ФФУ розпочала ряд підготовчих заходів, спрямованих на запобігання будь-яких негативних явищ перед, під час та після футбольних матчів, включаючи міжнародні матчі, що мали проводитися у спортивних локаціях Львова.

Організацію цих заходів було доручено Комітету з питань стадіонів та безпеки проведення змагань ФФУ. У червні 2013 року члени Комітету отримали розпорядження щодо передбачення та ліквідування усіх негативних ситуацій, що можуть статися на стадіонах, зокрема під час міжнародних футбольних матчів.

Однак, під час фінальної стадії підготовки до матчу керівництвом ФФУ було помічено низький рівень організації заходів з запобігання порушеннь під час матчів.

У зв’язку із неналежним виконанням своїх прямих обов’язків, було звільнено голову Комітету з питань стадіонів та безпеки проведення змагань ФФУ Сергія Бухаленкова та координатора подій ФФУ і роботи із уболівальниками Сергія Гребенка. Саме ці люди несли відповідальність за ефективне запобігання порушень і на даний момент вони не є працівниками ФФУ.

Федерація футболу України врахувала усі вищезазначені обставини. Зараз ми вживаємо усіх необхідних заходів, аби запобігти повторенню порушень, що мали місце під час відбіркового матчу до Чемпіонату світу 2014 у Бразилії між Україною і Сан-Маріно 6 вересня 2013 року.

Прикладом таких заходів може слугувати те, що 29 липня та 10 вересня 2013 року президент та інші керівні особи ФФУ зустрілися із лідерами руху уболівальників з Дніпропетровська, Києва, Львова, Сімферополя та Харкова. Головною темою зустрічей стало обговорення способів вболівання під час матчів, у яких бере участь українська національна дружина.

Окрім цього, 6 сепня 2013 року до усіх футбольних клубів України було надіслано інформаційний лист, що мав на меті ознайомлення футболістів із змістом резолюції, прийнятої на 63-му конгресі ФІФА, щодо боротьби із расизмом та дискримінацією.

Реалізація цих заходів, а також подальший аналіз інцидентів під час матчу Україна - Сан-Маріно дали позитивний результат у контексті запобігання дисциплінарних порушень на матчі Україна-Англія 10 вересня 2013 року у Києві.

7. ФФУ також розгорнула багатовекторну діяльність з покращення культури вболівання серед українських футбольних фанатів. Її метою є ефективна комунікація та координація з боку відповідних структур ФФУ, державних та муніципальних органів із фанатськими асоціаціами та іншими угрупованнями вболівальників.

Завдяки діяльності неурядової організації «Граємо за Україну разом!» ФФУ отримала чималий позитивний досвід плідної співпраці із вболівальниками національної збірної України. Цей досвід, без сумніву, потребує подальшої глобалізації і поширення по всій території України.

З метою встановлення такої співпраці між футбольними уболівальниками та ФФУ, під час вищезгаданих зустрічей було вирішено створити Українську Асоціацію футбольних уболівальників під егідою Комітету з питань стадіонів та безпеки проведення змагань ФФУ та загальним керівництвом ФФУ.

Даний крок, на нашу думку, допоможе організувати на координувати діяльність вболівальників, підняти на новий рівень співпрацю між ФФУ та фан-групами, а також забезпечить оптимальнішу інформаційну підтримку вболівальників, підвищуючи їх культурний рівень.

8. ФФУ також хотіла б висловити свій погляд на співвідношення змісту порушень та суворості можливих санкцій з боку ФІФА.

Санкції, суворіші за штраф, можуть спричинитися до розколу українського суспільства, зокрема, до суспільства футбольного, та стати перешкодою для реалізації певних складних заходів, до яких належить і заборона на проведення матчів за участі нацональної дружини на стадіоні «Арена Львів».

Ми хочемо вкотре запевнити вас, що Федерація футболу України продовжуватиме всебічну, систематичну і грунтовну діяльність із впроваждення високих стандартів запобігання та боротьби із порушеннями з боку футбольних вболівальників.
З повагою,
Федерація футболу України
Сергій Стороженко,
Перший віце-президент»

Напомним, что 27 сентября Дисциплинарный комитет ФИФА наказал Украину за проявления расизма, неонацизма и использование пиротехники во время матча между сборными Украины и Сан-Марино. Следующий матч отбора на ЧМ-2014 против Польши сборная Украины проведет при пустых трибунах, а стадион «Арена Львов» дисквалифицирован до окончания отбора на ЧМ-2018.

 

Следите за последними новостями Редпост в Google Новости
 
Версия для печати

Комментариев: 0

Оставить комментарий

 
 
 

В этот день