20.04.2024  07:33   Рита Парфенова

20 квітня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції та заборони дня

Щороку третьої суботи квітня, починаючи з 1999 року, в Україні відзначається День довкілля.

День довкілля

Свято було задумане для того, щоб відзначити Стокгольмську конференцію з навколишнього середовища, яка стала однією з найважливіших в історії екологічного руху, та «на підтримку ініціативи Міністерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України та громадських природоохоронних організацій з метою розвитку діяльності, розпочатої Всеукраїнською. акцією «Дерево-Життя» та іншими громадськими ініціативами».

* * *

Щорічно у третю суботу квітня вся світова циркова спільнота та любителі цього дивовижного мистецтва відзначають надзвичайно веселе свято – Міжнародний день цирку. Він заснований не лише з метою показати цирк у всій його пишності та порадувати шанувальників даного мистецтва новими програмами та уявленнями, а й покликаний віддати належне внеску циркового мистецтва у культуру.

Ініціаторами заснування цього свята виступили у 2009 році Європейська циркова асоціація та Всесвітня федерація цирку, що діє під патронажем принцеси Монако Стефанії. Тоді Президент Європейської циркової асоціації, до якої на сьогоднішній день входить 21 цирк, Урс Пілс та принцеса Стефанія запропонували всім циркам підтримати ініціативу щорічного святкування Міжнародного дня цирку, який вперше відзначався у 2010 році і відтоді став щорічним для багатьох країн.

* * *

Сьогодні відзначається день однієї з найдавніших та найскладніших мов у світі. День китайської мови заснований тоді ж, коли й дні інших офіційних мов ООН — 2010 року. Його встановили на згадку про Цан Цзе – засновника китайської писемності. За легендою, він був придворним історіографом міфічного імператора Хуан Ді та розробив набір піктограм, які згодом стали основою для ієрогліфів. Це дозволило відмовитися від вузликового листа.

Письмова китайська мова вважається однією з найскладніших у світі. Щоб висловити його багатство, використовується близько 80 тисяч ієрогліфів. Втім, навіть китайці не використать їх усі – для повсякденного побуту вистачає «всього лише» 3–5 тисяч символів.

Китайська - одна з найдавніших мов, що існують на планеті. Вона є державною мовою КНР, Тайваню та Сінгапуру. У деяких штатах США, зокрема, у Нью-Йорку, всі офіційні документи обов'язково перекладаються китайською мовою. Усього ж у світі на ньому говорять понад 1,3 мільярда людей. Величезна кількість носіїв мови стала причиною включення китайської до шести офіційних і робочих мов ООН.

Прикмети дня

Наші предки вважали, що у цей час від глибокого сну у водоймах прокидаються русалки. Жінки йшли до берега і приносили гарний одяг, вважаючи його подарунком для русалок, які зможуть одягнутися і не замерзнути. За старих часів вірили, що так можна задобрити підступних істот і зробити їх більш прихильними до людей.

Крім того, наші пращури виходили ввечері на вулицю і загадували бажання під зоряним небом. Люди вірили, що загадане неодмінно здійсниться.

Що не можна робити 20 квітня

  • Радять цього дня не заглядати у вікна чужого дому.
  • Варто обачно спілкуватися з близькими, без сварок та претензій.

Також цього дня

В 1770 Джеймс Кук відкрив Новий Південний Уельс (Південно-Східна Австралія).

1841 – опубліковано перше історія літератури детективного оповідання – Еге. А. По «Вбивство надворі Морг».

1860 – народився Чарльз Гордон Кертіс, американський винахідник, який створив парову турбіну.

1865 - вперше оголошено про появу безпечних сірників.

1902 - у Парижі відкрилася виставка сучасного мистецтва, що дала назву стилю "арт нуво".

1935 – стараннями журналіста Уоррена Хілла, провідного шоу Your Lucky Strike Hit Parade, на американському радіо з'явився перший у світі хіт-парад.

1949 – народилася Джесіка Ленг, американська кіноактриса, володарка двох «Оскарів» (Тутсі, Мис Страху, Кінг-Конг, Весь цей джаз, Листоноша завжди дзвонить двічі).

1964 – народився Енді Серкіс, англійський актор. Відомий насамперед за роль Голлума у кіноепопеї «Володар кілець» (2001 – 2003), де його рухи та голос були використані при створенні комп'ютерного персонажа.

1968 - "Deep Purple" (у складі Джон Лорд, Річі Блекмор, Йєн Пейс, Род Еванс і Нік Семпер) вперше виступили з концертом у данському містечку Таструп. Перед концертом було придумано і назву нового гурту: згідно з легендою, так називалася улюблена пісня бабусі Блекмора.

1993 – утворився гурт Backstreet Boys.

2001 – вперше за всю історію британської поп-музики учасник "Бітлз" Пол Маккартні став мільярдером.

2010 – вибух нафтової платформи Deepwater Horizon у Мексиканській затоці біля узбережжя США, який переріс у техногенну катастрофу.

У Харкові...

20 квітня 1786 року затверджено план міста Харкова. За цим проектом Харків мав представляти з себе місто з абсолютно прямими, правильними вулицями та кварталами. Тільки центральна частина міста обведена була фортечною стіною, інших укріплень не показано. У міжріччі (р.Харків – р.Лопань) проектується 46 кварталів, у Залопанській частині – 9, у Захарківській – 30. Усього – 85. Напрямок нинішньої Сумської позначено як дорогу з Білгорода.

Іменини відзначають

за Новоюліанським календарем: Гаврило, Григорій, Микола, Олександр, Теодор, Федір.

за Юліанським календарем: Акуліна, Аркадій, Георгій (Єгор), Данило (Данило), Євдокія, Петро.

Следите за последними новостями Редпост в Google Новости
 
Версия для печати
 
 
 

В этот день