13.07.2023  07:30   

13 липня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції та заборони дня

Народне свято «Дванадцять апостолів» відзначається 13 липня.

 
Свято отримало назву на честь дванадцяти апостолів – учнів Ісуса Христа.
 
Як і на Великдень, у цей день було прийнято фарбувати яйця у жовтий колір та обмінюватися ними один з одним. Також з яєць готували різноманітні страви — насамперед різні види яєчні: із сиром, із зеленою цибулею, із хлібом, із шинкою. Популярною була яєчня з оселедцем.
 
Наші предки вшановували літо, яке вступало в найспекотнішу свою пору. Збираючись на косовиці, люди одягалися в найкращі сукні, а після роботи веселилися до пізнього вечора.
 
Дівчата 13 липня ворожили на нареченого на квітах. Збирали 12 кольорів з різних лук і полів, клали їх під подушку. Хто вночі насниться - той незабаром і під вінець покличе. Травники та знахарі в ці дні заготовляли цілющі рослини, такі як алое, багно, бузина чорна, вахта трилиста, вербена, горець, календула лікарська, мати-й-мачуха, подорожник.
 

Також у цей день...

 
1837 року королева Вікторія стала першим англійським монархом, який оселився в Букінгемському палаці, який став основною резиденцією королів Великобританії.
 
1871 – у Лондонському Кришталевому палаці відбулася перша у світі виставка кішок.
 
1897 - Гульєльмо Марконі отримав патент на радіо.
 
1908 – у Лондоні урочисто відкрилися Четверті Олімпійські ігри, у яких вперше взяли участь жінки.
 
1923 – на пагорбах над Лос-Анджелесом з'явився напис HOLLYWOOD. Спочатку вона була довшою – Hollywoodland – і означала рекламу нового житлового району.
 
1930 – у Монтевідео (Уругвай) відбулося відкриття першого чемпіонату світу з футболу.
 
1938 – у Бостоні відкрився перший телетеатр. За 25 центів 200 глядачів могли протягом 45 хвилин спостерігати за шоу з піснями та танцями. Сама вистава йшла поверхом вище і передавалося вниз за допомогою телебачення.
 
1942 – народився голлівудський актор Харрісон Форд.
 
1944 – народився Ерне Рубік, угорський винахідник.
 
1957 – народився Кемерон Кроу, американський кінорежисер («Джеррі Магуайєр», «Ванільне небо», «Елізабеттаун»).
 
1967 – народився Бенні Бенассі, італійський діджей.
 
1973 – вийшов перший альбом гурту Queen.
 
1985 – у Лондоні та Філадельфії одночасно пройшли концерти «Live Aid» на допомогу голодуючим в Африці. Організатором заходу був лідер гурту Boomtown Rats Боб Гелдоф, який зумів залучити для участі таких зірок, як Мік Джаггер, Мадонна, Тіна Тернер, Пол Маккартні, Девід Боуї, Боб Ділан. По телебаченню виставу дивилися понад півтора мільярда глядачів у 160 країнах. 
 
Іменини відзначають: Андрій, Варфоломій, Григорій, Іван, Матвій, Михайло, Петро, Семен, Степан, Тимофій, Фаддей, Пилип, Хома, Яків.
 
Следите за последними новостями Редпост в Google Новости
 
Версия для печати
 
 
 

В этот день