16.06.2023  07:30   Рита Парфенова

16 червня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції та заборони дня

16 червня відзначається Міжнародний день сімейних грошових переказів.

Міжнародний день сімейних грошових переказів

Міжнародний день сімейних грошових переказів заснований з ініціативи ООН і націлений на визнання суттєвого фінансового внеску, який трудящі-мігранти вносять не тільки в добробут своїх сімей, що залишилися на батьківщині, а й у процес сталого розвитку країн їх походження.

Вперше Міжнародний день сімейних грошових переказів було відзначено 16 червня 2015 року на відкритті п'ятого Глобального форуму з грошових переказів та розвитку в Мілані за участю понад 400 державних діячів, представників приватного сектору та лідерів громадянського суспільства.

У 2016 році понад вісімдесят операторів грошових переказів підтримали проведення Міжнародного дня сімейних грошових переказів і зобов'язалися зробити все можливе, щоб зароблені важкою працею гроші, чи то долари, євро, фунти, рублі, єни, динари чи наїри, відправлені додому, мали максимальну віддачу.

У 2017 році проведення Дня підтримали 22 організації ООН у рамках Групи з проблем глобальної міграції.

* * *

16 червня проводять Всесвітній день морських черепах. Проходить під егідою провідної у світі незалежної природоохоронної організації WWF.

Морські черепахи стикаються з безліччю загроз для їхнього життя, більшість з яких пов'язані з людиною, включаючи заплутування в рибальських сітках, пластикове сміття в океанах, руйнування прибережних житл, руйнування кладочних браконьєрами з яйцями та зміна клімату. Це свято створено, щоб залучити громадськість до проблем морських черепах.

Народні прикмети

У народі цей день називають «вітряком», оскільки за напрямом вітру прогнозують погоду та врожай. Сприятливим вважається лише південний вітер, який обіцяє швидке зростання ярих. Північно-західний приносить вогкість і, за повір’ями, з ним приходять епідемії. Східний розносить інфекцію. А ось північно-східний приносить затяжні дощі, що шкодять урожаю жита.

Що не можна робити 16 червня

Цього дня радять відмовитися від важкої фізичної праці та роботи на городі.

Сон у ніч проти 16 червня вважається пророчим, проте, щоб справдилося пророцтво, про нього не можна розповідати.

Також цього дня

1783 – день заснування Севастополя. На західному березі Південної бухти закладено перші кам'яні будівлі міста Ахтіар (Білий скеля): будинок для командувача Чорноморської ескадри Ф. Мекензі, каплиця, кузня та дерев'яна пристань. Керував будівництвом начальник штабу-ескадри прапор-капітан Д. Н. Сенявін, який згодом став знаменитим флотоводцем. У лютому наступного року місту-фортеці буде надано нове ім'я – Севастополь.

1784 – у Голландії заборонено помаранчевий одяг. Причина заборони цілком гламурна - була встановлена королівська монополія на помаранчевий колір, він оголошений королівським. Нині помаранчевий національний колір Голландії.

1816 – після вечора з розповідями про привиди, проведеного на березі Женевського озера в компанії Гордона Байрона та Персі Біші Шеллі, 19-річній Мері Шеллі наснився кошмар, який ліг в основу її роману «Франкенштейн, або Сучасний Прометей».

1862 – у театрі на Бродвеї під час вистави п'єси «Мазепа» (за Байроном) актриса Ада Менкен з'являється напівголою, що призведе до нечуваного скандалу і мало не закриття театру.

1903 – у США зареєстровано торгову марку «Пепсі-кола».

1928 – народився Роберт Шеклі, американський письменник-фантаст.

1934 – створено Спілку письменників України.

1950 – народився Мітхун Чакраборті, індійський актор («Танцюрист диско» – і цим усе сказано).

1971 – народився Тупак Шакур (пом. 1996), американський музикант.

1982 – з головного складального конвеєра ХТЗ зійшов трактор із цифрою 2 000 000.

1998 – вперше у прямому ефірі Інтернетом показані пологи. 40-річна американка із Флориди, яка погодилася на цей експеримент, народила хлопчика на ім'я Шон.

Іменини відзначають:

Денис, Дмитро, Лук'ян, Михайло, Опанас, Павло, Юліан.

Следите за последними новостями Редпост в Google Новости
 
Версия для печати
 
 
 

В этот день