31.05.2023  07:30   Рита Парфенова

31 травня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції та заборони дня

Всесвітня організація охорони здоров'я 1988 року оголосила 31 травня Всесвітнім днем без тютюну.

Всесвітній день без тютюну


Щорічно 31 травня ВООЗ та партнери відзначають Всесвітній день без тютюну, привертаючи увагу до ризиків для здоров'я, що пов'язані із вживанням тютюну, та до ефективних заходів політики щодо зниження рівнів споживання тютюну.

Тема Дня 2023 року: Вирощувати продовольство, а не тютюн

Вирощування тютюну завдає шкоди нашому здоров'ю, здоров'ю працівників сільського господарства та здоров'ю планети. Тютюнова промисловість перешкоджає спробам замінити тютюн іншими культурами, сприяючи посиленню світової продовольчої кризи.

Цьогорічна кампанія покликана переконати уряди у необхідності відмовитися від субсидування тютюновництва та спрямувати заощаджені кошти на сприяння сільськогосподарським підприємствам у переході на більш стійкі культури, що дозволяють зміцнювати продовольчу безпеку та покращувати харчування людей.

* * *

В останній день весни світла половина прекрасної половини людства відзначає своє «професійне» свято.

Міжнародний день блондинок веде свою історію зі США: саме там 2001 року феміністично налаштована група жінок-юристів організувала перше свято.

Героїні безлічі анекдотів, заручниці перекису водню та перукарського мистецтва, безневинні жертви гламуру, володарки соляріїв та силікону, улюблениці справжніх джентльменів та володарки гіпержіночої логіки, всі вони мають привід гідно відзначити своє право на існування.

До речі, як вважають вчені, справжня блондинка – явище рідкісне, і за їхніми підрахунками вже до 2202 року натуральні блондинки остаточно зникнуть з лиця Землі.

Прикмети дня

У селах цього дня сіяли льон. У наших предків існував звичай, згідно з яким сільські свахи підшукували холостякам наречених з числа молодих та незаміжніх дівчат.

Вважається, що знайомство цього дня обіцяє тривалі стосунки.

Що не можна робити 31 травня

  • Не можна рубати дерева.
  • Варто уникати будь-яких сварок та суперечок, бо припинити ворожнечу буде не просто.

Також цього дня

У 1868 році в парку паризького передмістя Сен-Клу пройшла перша велогонка. Довжина траси становила 1200 метрів. Переможцем став англієць Джеймс Мур. Цю подію прийнято вважати датою народження велоспорту.

1870 – професор Едвард Джозеф де Смедт із компанії American Asphalt запатентував асфальт («французьке асфальтне покриття»). Вперше його застосували у липні того ж року на Вільям-стріт у Ньюарку.

1884 – американський доктор Джон Харві Келлог запатентував пшеничні пластівці, які він вигадав, розробляючи вегетаріанську дієту для своїх пацієнтів.

1930 – народився Клінт Іствуд, американський актор («Непрощений», «Хороший, поганий, злий», «На кілька доларів більше»), режиссер («Малютка на мільйон» – Оскар 2005 року, «Підміна», «Таємнича річка», "Гран Торіно"), продюсер, композитор, сценарист.

1946 – у Києві створено літакобудівне конструкторське бюро Олега Антонова.

1965 – народилася Брук Шілдс, американська кіноактриса («Блакитна лагуна», «Цукру», «Чарівна дитина»).

1979 – народився Колін Фарелл, ірландсько-американський актор («Особлива думка», «Телефонна будка», «Залягти на дно в Брюгзі», «Рекрут»).

1989 – на установчій конференції у Неаполі утворили Міжнародну асоціацію україністів.

2003 – король Свазіленду (невеликої держави на півдні Африки, що межує з ПАР) Мсваті оголосив причиною всіх світових бід жінок, які ходять у штанах.

Іменини відзначають:

Андрій, Давид, Денис, Іраклій, Ісаак, Клавдія, Христина, Мотрена, Олександра, Павло, Петро, Семен, Юлія.

Следите за последними новостями Редпост в Google Новости
 
Версия для печати
 
 
 

В этот день