11 січня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції та заборони дня

11.01.2024  07:30
Щороку 11 січня відзначається Всесвітній день дякую.

Всесвітній день «дякую», покликаний нагадати людям про цінність хороших манер, заснований за ініціативи ЮНЕСКО та ООН.

Недарма у багатьох туристичних путівниках та настановах туристам часто вказується: слово «дякую», вимовлене навіть з акцентом мовою країни перебування, підвищує швидкість, якість обслуговування та допомагає налагодити спокійний та приємний відпочинок.

Психологи впевнені, що слова подяки – це «усні погладжування», які здатні заспокоїти та зігріти своєю теплотою.

***

11 січня у всьому світі відзначається День рівності на роботі. Це свято призначене для нагадування про неприпустимість дискримінації на робочому місці з урахуванням таких аспектів, як етнічна приналежність, гендер, сексуальна орієнтація, фізичні здібності та вік.

Навіть при існуванні антидискримінаційного законодавства в багатьох країнах, проблема дискримінації на роботі залишається актуальною. Нещодавні дослідження вказують на те, що роботодавці часто керуються стереотипами при виборі кандидатів, незалежно від їхніх професійних якостей. Наприклад, жінкам з малими дітьми може бути складніше знайти роботу порівняно з чоловіками у схожих умовах. Також існує негласний віковий ценз у різних сферах, що ускладнює пошук роботи для молоді та людей похилого віку.

Гендерна рівність на роботі, хоча й поступово зростає, але, за оптимістичними прогнозами Міжнародного економічного форуму, досягти повної рівності між чоловіками та жінками у сфері праці можливо лише через 170 років.

Прикмети дня

В давнину у цей день намагались не пипускати дітей з дому, нащі пращури вірили, що в цю пору по землі ходить нечиста сила. Існує також повір’я, згідно з яким, якщо розпалити сьогодні багаття на подвір’ї, то разом із дровами згорять усі суми та тривоги.

Що не можна робити 11 січня

  • Цей день вважається невдалим для початку важливих справ, тож старт проектів краще відкласти.
  • Також не можна цього дня нарікати на долю.
  • Бажано не позичати і брати в борг гроші.
  • Не можна приймати подарунки від чужих людей.
  • Забороняжться підстригати нігті й волосся, бо можна втратити мудрість.

Також цього дня

У 1545 народився Гуідобальдо Марчезе дель Монте, італійський фізик і математик (помер 1607), друг Торквато Тассо, автор книги Liber mechanicorum (1557), на той момент найбільшої праці за статикою з часів греків.

1569 – відбулася перша лотерея. Сталося це у Англії, у будівлі Собору святого Павла.

1787 – Вільям Гершель відкрив існування Титанії та Оберона, супутників планети Уран.

1906 – народився Альберт Хофманн, швейцарський хімік, який відкрив у 1943 р. наркотик ЛСД.

1909 – відбулася перші жіночі автоперегони: з Нью-Йорка до Філадельфії.

1916 – народився Бернар Бліє, французький кіноактор.

1943 – народився Едуардо Мендоза, іспанський письменник, автор романів "Нью-Йорк" (1986), "Невідомий острів" (1989), "Історія жіночого будуара" (2001), "Останній шлях Гораціо Доса" (2002).

1946 – народилася Наомі Джадд, американська співачка, лауреат премії Греммі.

1963 – у Лос-Анджелесі відкрилася перша дискотека – "Whisky-A-Go-Go".

1971 – американський журналіст Дон Гефлер запровадив термін Кремнієва долина, коли він почав публікувати серію статей під назвою «Кремнієва долина США».

1972 – народилася Аманда Піт, американська кіноактриса.

1981 – команда з трьох британців під керівництвом сера Ренальфа Фіннес завершила найдовшу і коротку за тривалістю експедиції через Антарктику, досягнувши базу Скотта після 75 днів шляху; було пройдено 2 тисячі 500 миль.

2011 – припинено загальну підтримку операційної системи Windows XP Service Pack 3.

Іменини відзначають:

за Новоюліанським календарем: Віталій, Володимир, Вольдемар, Йосип, Михайло, Микола, Степан, Теодор, Федір.
за Юліанським календарем: Агрипина, Анна, Варвара, Веніамін, Георгій, Євдокія, Єгор, Єфросинія, Іван, Лаврентій, Марк, Мотрона, Наталя, Ян.