23 березня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції та заборони дня

23.03.2023  07:30
Щорічно 23 березня проводиться Всесвітній день метеорології або Всесвітній метеорологічний день.



1950 року саме цього дня набула чинності Конвенція Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО), в якій було проголошено утворення Організації. Девізом свята стали слова: "Погода, клімат та вода в інформаційну еру". А свято відзначається з 1961 року.

Сьогодні практично немає такої галузі, яка не відчувала б впливу гідрометеорологічних умов і не потребувала точних прогнозів. Аналіз даних про запобігання збиткам показує, що прогнози метеорологів дозволяють зменшити економічні втрати приблизно на 40%.

Зміна клімату стосується всіх нас. Воно торкається практично всіх соціально-економічних галузей: від сільського господарства до туризму, від інфраструктури до охорони здоров'я. Воно позначається на стратегічних ресурсах, таких як вода, продовольство та енергія. Воно уповільнює і навіть ставить під загрозу сталий розвиток - і, звичайно, не тільки в країнах, що розвиваються. Ціна бездіяльності висока, і вона продовжуватиме зростати, якщо ми не вживемо негайних і рішучих заходів.

Також цього дня

1826 року народився Людвіг Мінкус австрійський композитор («Дон Кіхот», «Баядерка»), скрипаль та диригент.

1839 – з'явився вираз «о'кей». Ця фраза була вперше вжита в популярній американській газеті Boston Morning Post і в буквальному сенсі означала Все в порядку. Цікавим є той факт, що таким чином виданням було допущено одразу дві орфографічні помилки. Справді, «Все гаразд» звучить англійською як «ол корект», але пишеться-то – «All Correct». Отже, правильним було б утворити англійську абревіатуру «А.С.», відповідно, у російській транскрипції «ей сі».

1891 – відбувся футбольний матч між збірними Півночі та Півдня Англії. Саме у цій грі вперше була використана сітка на футбольних воротах.

1893 – народився Седрік Гіббонс, американський художник, один із 36 засновників Американської академії кіномистецтв, який вигадав її найвищу нагороду – приз «Оскар» – і сам удостоєний нею 11 разів.

1900 – археологи виявили на Криті рештки легендарного Лабіринту – палацу Мінотавра.

1910 – народився Акіро Куросава, японський кінорежисер, сценарист, продюсер («Сім самураїв», «Дерсу Узалу»).

1956 – проголошено першу ісламську республіку – Пакистан.

1968 – народився Деймон Албарн, англійський рок-музикант, фронтмен гурту Blur, учасник проектів Gorillaz та The Good, The Bad & The Queen.

1970 – народився Богдан Либа, український музикант, композитор, звукорежисер. Стояв біля витоків гуртів «Скрябін» та «Форте».

1976 – народилася Мішель Монахен, американська актриса («Перевага Борна», «Поцілунок навиліт», «Містер і місіс Сміт», «На гачку»).

1976 – народилася Кері Рассел, американська актриса («Август Раш», «Офіціантка»).

1994 – у Брюсселі підписали договір про співпрацю між Україною та Європейським Союзом

1997 – у Майамі під час хірургічної операції 10-місячній італійській дівчинці пересаджено сім органів – рекордну кількість для однієї операції

2001 – відбулося затоплення орбітальної станції «Мир» у південній частині Тихого океану, поряд із островами Фіджі. За час існування станції на ній проведено 23 000 наукових дослідів (рекордний показник), її відвідали 104 космонавти та астронавти з 12 країн світу.

2004 – Яндекс вніс зміни до алгоритмів ранжирування сайтів, у результаті відбулися зміни у визначенні так званого Індексу Цитування. Внаслідок цього, ряд сайтів ІЦ різко збільшився.

2011 – обрано нового предстоятеля УГКЦ. Ним став Верховний Архієпископ Києво-Галицький Святослав Шевчук

2013 – внаслідок циклону з Балкан рекордний снігопад у Києві практично паралізував рух транспорту на вулицях. Випало понад 50 см снігу. У місті оголошено надзвичайний стан

2020 – українська Вікіпедія досягла мільйона статей.

Іменини відзначають: Анастасія, Василина, Віктор, Галина, Денис, Кіндрат, Леонід, Ніка, Никифор, Павло, Федора.