19 листопада: яке сьогодні свято, прикмети, традиції та заборони дня

19.11.2022  07:30
Щорічно 19 листопада відзначається Міжнародний чоловічий день.

День чоловіків заснований задля привернення уваги до ґендерної дискримінації та до проблеми нерівності статей.

Його ініціатором став доктор Джероме Тілуксінгх із університету Вест-Індії. Він запропонував заснувати свято, яке підкреслить позитивну роль чоловіків у сім'ї та суспільстві. Датою його проведення доктор Тілуксінгх обрав 19 листопада - день народження власного батька, який, за його словами, був чудовим прикладом для наслідування.

Свято прийшло з Кариб: вперше його відсвяткували 1999 року жителі Республіки Тринідад та Тобаго. Пізніше свято знайшло підтримку по всій земній кулі і на сьогоднішній день відзначається у більш ніж 60 країнах світу

* * *

День скловиробника з'явився у календарі свят України у 2003 році, «з огляду на вагомий внесок українських скловиробників у розвиток економіки держави та відродження багатовікових традицій галузі».

Історія українського скляного промислу розпочалася у 3-4 столітті. На територію країни вироби із цього матеріалу привезли греки. Розквіт склоробства припадає на XI століття. Українські майстри навчилися робити зі скла справжні витвори мистецтва. Наймайстерніші шибки тоді жили у Києві, Любечі, Чернігові. Володимир Великий запросив деяких із них для прикраси відомої Десятинної церкви. У ті часи скло вважалося вишуканою окрасою. В Україні основні родовища кварцових пісків, з яких виготовляють скло, знаходяться у Донецькій, Харківській, Рівненській, Львівській та Чернігівській областях. Щороку скляні заводи країни виробляють близько двох мільйонів тонн скла. Продукт України успішно експортується до інших держав. Провідними скляними підприємствами є: «Бережанський склозавод», «Рокитнівський склозавод», «Мар'янівський склозавод» та інші.

* * *

Також 19 листопада в Україні щороку відзначають День працівників гідрометеорологічної служби. Щорічно організації гідрометеорологічної служби країни дають близько 275 тисяч прогнозів та попереджень, у тому числі близько 1.5 тисяч оперативних інформацій та спеціальних доповідей; понад 7 тисяч щоденних гідрометеорологічних бюлетенів, близько тисячі агрометбюлетенів, близько 80 тисяч метеорологічних та 100 тисяч авіаметеорологічних прогнозів, близько 5 тисяч попереджень про небезпечні та стихійні гідрометеорологічні явища.

* * *

На цей день припадає ще одне свято – Всесвітній день туалету. Він встановлений у 2001 році під час міжнародної конференції у Сінгапурі, присвяченій проблемам туалетів. До речі, місце проведення конференції було обрано невипадково: Сінгапур славиться бездоганною чистотою відхожих місць.

Прикмети дня

19 листопада вшановується пам'ять святителя Павла. У народі Павла назвали Льодоставом. Вважали, що у цей день вода у річках та озерах замерзає, покривається льодом. У селах це знали і активно починали приготування до підлідної ловлі. Для цього потрібно було дістати снасті, оглянути їх, полагодити, якщо була потреба.

Саме станом льоду на річках робили прогноз про майбутній урожай. Говорили так: «Якщо крига купами — то й хліба будуть купи. Якщо гладко, то й хліба буде гладко».

Якщо на Павла випадав сніг, можна бути впевненим: зима прийде дуже сніговою. А тиха, безвітряна погода говорила про швидке настання морозів.

Також цього дня

У 1190 році було засновано Тевтонський орден.

1819 – відкрився музей Прадо у Мадриді.

1888 – народився Хосе Рауль Капабланка, кубинський шахіст, третій чемпіон світу.

1942 – народився Кельвін Кляйн, американський модельєр.

1961 – народилася Мег Райан, американська актриса («Місто ангелів», «Коли Гаррі зустрів Саллі», «Вам лист»).

1962 – народилася Джоді Фостер, американська актриса («Мовчання ягнят», «Меверік», «Ілюзія польоту»).

1969 – бразильський футболіст Пеле забиває свій 1000 гол на своєму 909-му матчі.

1989 – з цвинтаря концтабору біля с. Кучіно Пермської області, Росія, на Байковому цвинтарі Києва перепоховано останки членів Української Гельсінської групи: Василя Стуса, Юрія Литвина, Олекси Тихого.

1997 – полетів у космос перший космонавт України Леонід Каденюк. Космічний політ проходив з 19 листопада до 5 грудня 1997 року на американському космічному кораблі «Колумбія». Політ у складі міжнародного екіпажу тривав 15 діб 16 год. 35 хвилин 1 сек.

2004 – у «Будинку з химерами» архітектора Владислава Городецького, що на вулиці Банковій у Києві, урочисто відкрили музейно-культурний центр «Шедеври мистецтва України».

2012 – в Україні набув чинності новий Кримінально-процесуальний кодекс.

Іменинники сьогодні

Анатолій, Арсен, Варлаам, Василь, Віктор, Гавриїл, Герман, Євфросинія, Іполит, Клавдія, Костянтин, Лука, Матрона, Микита, Микола, Ніна, Олександра, Павло, Серафима.