15 листопада: яке сьогодні свято, прикмети, традиції та заборони дня

15.11.2022  07:30
15 листопада відзначається Всесвітній день рециклінгу (або вторинної переробки), який має на меті привернути увагу до збереження чистої атмосфери.



Свою історію свято веде з 1997 року, коли жителі США вперше відзначили America Recycles Day (можна перекласти як День, коли Америка переробляє відходи). Згодом це свято поширилося і на інші країни. Окремо зібрані відходи – це сміття, а вторинне сировину, з якого можна зробити необхідні товари без додаткового навантаження на довкілля. "Сміття потрібно грамотно утилізувати, а ще краще - переробляти, даючи вже використаній сировині друге життя", - вважають екологи. Насамперед, на їхню думку, вихід із критичної ситуації потрібно шукати на рівні держав. Це може бути створення певної стратегії роботи з відходами, переведення виробничих потужностей на маловідходні технології та інші способи, які дозволять інтенсивніше переробляти відходи або знижувати їхню кількість.

Прикмети дня

15 листопада відзначається день пам'яті святих Акіндіна та Пігасія. У народі казали: «Акіндин розпалює овину, Пегасій сонце гасить» — світловий день ставав коротшим.

Якщо на Акіндіна небо заплаче, то за дощем і зима прийде. Наші пращури помітили, якщо у цей день мороз, то весна буде холодною.

Ясний або малохмарний день обіцяє швидкий прихід холодів. А якщо дороги розвезло, то морози прийдуть лише у грудні.

Цей день вдалий для покупки речей та одягу.

Також цього дня

В 1415 під тиском великого князя литовського Вітовта стався поділ Російської церкви на митрополії Московську і Київську. На чолі першої залишився митрополит Фотій, грек за походженням, присланий константинопольським патріархом до Москви в 1409, а в сан митрополита київського (південно-західних областей) Собором у Новогородку (нині місто Новогрудок у Гродненській області Білорусії) був присвячений боллакину Григорію ). Рішення про відокремлення аргументувалося небажанням підкорятися «царям грецьким» – за збереження вірності константинопольському патріарху, та нехтуванням Фотія справами південного заходу. Втім, поділ церков не став остаточним: у 1419 році після смерті Григорія (або віддалення його з посади – літописи не дають точної відповіді) Вітовт погодився, щоб Фотій знову прийняв під свою опіку південно-західні єпархії.

1492 – Христофор Колумб у своєму щоденнику вперше описав тютюн, який вживали індіанці.

1887 – Карл Гесснер отримав патент на винайдену ним цинкову батарейку.

1904 – американець Кінг Кемп Жіллетт запатентував бритву зі змінними лезами. З тих давніх-давен останні практично не змінилися, тільки потроїлися (це щоб якщо голитися - то вже надовго) і обросли захисними механізмами (це щоб при найжорсткішому зіскоблювання щетини не перерізати горло).

1933 – запуск першої доменної печі Запорізького металургійного заводу.

1945 – народилася Анне-Фрід (Фріда) Лінгстад-Фредріксон-Андерсон, почесний член першої шведської сім'ї, яка гордо звалася «ABBA».

1967 – народився Франсуа Озон, французький режисер («8 жінок», «Басейн», «Прелюдія», «Краплі дощу на розпечених скелях»).

1971 – фірма Intel випустила свій перший мікропроцесор – модель 4004.

2001 – у Сумах закінчила роботу російсько-українська комісія з делімітації сухопутного кордону між державами.

Іменини відзначають:

Альберт, Ганна, Домініка, Іван, Леопольд, Костянтин.