24.01.2020  15:41   

У Харкові відбуваються заходи до Дня пам'яті жертв Голокосту

Низка пам’ятних заходів до Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту проходить, починаючи з 20 січня, на меморіалі «Дробицький Яр».


//city.kharkov.ua
Як повідомили у Департаменті культури, в ці дні проводяться траурні церемонії, екскурсії, уроки толерантності для учнів, студентів та курсантів. Приєднатися до заходів і вшанувати пам'ять загиблих можуть усі бажаючі. Для учнів за 10 днів до екскурсії можна заказати безкоштовний транспорт на сайті КП «Меморіальний парк «Дробицький Яр». 
 
«Людство не повинно забувати, що нацистські табори смерті починалися з ненависті, забобонів й антисемітизму. Пам'ять про Голокост необхідна, щоб наші діти ніколи не були жертвами або байдужими спостерігачами проявів ворожнечі», - підкреслили у департаменті.
 
Зазначимо, що Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту відзначається у світі 27 січня. Україна вшановує жертв трагедії на державному рівні з 2012 року.
 
Довідка. Голокост (на івриті «Шоа») - це термін, яким визначено жорстоку політику переслідування і масового винищення євреїв нацистами під час Другої світової війни. Генеральна асамблея ООН 1 листопада 2005 року прийняла Резолюцію №60/7, в якій йдеться про те, що «Голокост, який призвів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, завжди служитиме всім людям застереженням про небезпеки, які приховують в собі ненависть, фанатизм, расизм і упередження...». Саме цей документ оголосив Днем пам'яті жертв Голокосту 27 січня. У цей день в 1945 році війська 1-го Українського фронту увійшли в нацистський табір смерті Освенцим (Аушвіц), що став символом нацистських злочинів.
 
У 2020 році тематичне спрямування діяльності з розповсюдження знань і збереження пам'яті про Голокост названий: «75 років після Освенцима - поширення знань і збереження пам'яті про Голокост в цілях досягнення загальної справедливості».
 
Місцем збереження пам'яті і символом Голокосту в Харкові є Меморіальний комплекс «Дробицький Яр». У роки окупації в 1941-1942 рр. в Дробицькому яру було страчено, за різними даними, від 15 до 30 тис. мирних жителів Харкова.
 
Також у Харкові є Меморіал жертвам Голокосту на місці єврейського гетто періоду фашистської окупації, розташований на перетині пр. Московського з вул. Дванадцятого квітня. Меморіал був побудований в 2001 році і містить пам'ятний знак «Стіна Скорботи», камінь-пам'ятник «Праведник світу» і пам'ятний камінь «Звернення до нащадків».
Источник:   Міська рада
Следите за последними новостями Редпост в Google Новости
 
Версия для печати

Комментариев: 0

Оставить комментарий

 
 

В этот день